Nieuws

aed buitenkast 3AED TCO kan nu ook buurtbewoners redden  Een hartstilstand komt vaak onverwacht. Daarom is het belangrijk om altijd een AED in de buurt te hebben. Dat apparaat kan iemand met een hartstilstand redden door een schok te geven die het hart weer laat kloppen. Veel AED’s in Nederland hangen binnen in gebouwen. Om een AED overal snel ter plaatse te kunnen brengen, is het echter belangrijk dat er voldoende AED’s buiten bereikbaar zijn.

Te weinig AED’s buiten Bij een hartstilstand moet voor de grootste overlevingskans binnen 6 minuten een AED worden ingezet. De ambulance doet er vaak langer over om ter plaatste te komen. Het kan het verschil maken als een AED buiten hangt, zodat hij sneller in de buurt kan worden gebruikt. Veel verenigingen en bedrijven hebben een AED, maar hangen deze binnen, in een pand dat ook nog eens ’s nachts vaak gesloten is. Om meer AED’s naar buiten te krijgen, is de Hartstichting in actie gekomen door sportverenigingen in heel Nederland te vragen hun AED buiten te hangen. Sportverenigingen liggen vaak in woonwijken en hebben een AED tot hun beschikking. Door deze buiten te hangen kunnen zij gemakkelijk de veiligheid van hun buurt vergroten.

AED naar buiten voor de buurt  TCO draagt deze actie van de Hartstichting een warm hart toe. Dankzij een project samen met de Vriendenloterij heeft de Hartstichting honderden AED-buitenkasten in Nederland verspreid. Wij hebben onze AED ook in zo’n speciale Hartstichting-AED-kast aan de buitenkant van ons clubhuis geplaatst. Vanaf heden is deze dus beschikbaar voor de omgeving, ook in de uren dat de vereniging gesloten is.

Het verschil maken TCO hoopt dat het gebruik van de AED niet nodig zal zijn, maar vind het geruststellend dat zowel de buurtbewoners als de bezoekers van de vereniging zo snel mogelijk geholpen kunnen worden bij een hartstilstand. Met deze stap hoopt TCO meer (sport)verenigingen enthousiast te maken om ook hun AED beschikbaar te stellen voor de buurt.

Waar hangt hij? Hij is op de muur naast de ingang van de kleedkamers geplaatst (rechts bij de commissiekamer). Vanaf heden is deze beschikbaar om levens te redden in de omgeving!

Leer reanimeren Iedereen die wil leren reanimeren, kan zich aanmelden voor een cursus in de buurt via www.hartstichting.nl/reanimatiecursus.

aed buitenkast 1aed buitenkast 2